Narvan Maatilamajoitus

KANANMUNIEN SUORAMYYNTI

Tilalta voi ostaa ulkokanojen kokolajittelemattomia kananmunia itsepalvelukaupasta. Munat ovat pääosin ruskean eri sävyjä, mutta joukossa on sinisiä, vihreitä, harmaita, valkoisia ja kermanvärisiä munia. 

Maksun voi suorittaa omatoimisesti käteisellä kassalippaaseen tai MobilePay:llä. 

Hinta 5 eur /10 kpl:n kenno.

Kanamme elävät hyvin luonnonmukaisissa oloissa ja syövät luomuruokaa. Jos eivät halua mennä ulos, kuopsuttelevat kestopehkua sisällä. Kesällä tietysti ulkoilevat aitauksessa ja pihamaalla.  Isoissa luomukanaloissa kanat joutuvat noin 1,5 vuoden iässä poistoon, kun paras munintakausi on ohi. Meidän pikku-kanalassamme on joukossa mukana eläkeläisiäkin, jotka eivät enää muni, mutta saavat juoksennella pitkin pihoja  muiden mukana.

Noin puolet kanoistamme on Tyrnävänkannan maatiaisrotua. Ne ovat vaatimattomia kanoja, mutta ne eivät muni kovin tehokkaasti. Maatiaisrotujen kanat pitävät talvisin munintataukoja ja välillä innostuvat hautomaan viikkokausia. Silloin eivät muni lainkaan. Luonnonmukaiset tauot pitävät kanat terveempinä verrattuna tehotuotannossa oleviin kanoihin. Niinpä vanhimmat maatiaisemme ovat nyt 9-10 vuotiata.

Kanamme ovat ulkokanoja. Se tarkoittaa, että kanojen pitää päästä ulos aina halutessaan, kuitenkin eläinsuojelusäädösten puitteissa. Keväisin lainsäädäntö lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi kieltää kanojen ulkoiluttamisen ja ulos pääsevät vasta kesäkuun alussa. Yhtä kanaa kohti pitää olla ulkoilualuetta vähintään 4 m2 , joten aitauksessa on kyllä tilaa touhuilla. Osa kesyimmistä kanoistamme tepastelee vapaasti pitkin pihaa.

Kanat ruokitaan luomuruualla, joka mahdollisuuksien mukaan hankitaan lähitiloilta.. Emännän kokkailemaan ruokavalioon kuuluu

  • Kuivaa ja fermentoitua luomukauraa omalta tilalta
  • Kuivaa ja fermentoitua luomuspelttiä Hovin tilalta
  • Luomuherneitä Penttilän tilalta
  • Luomupiimää (jossa herneet liotetaan)
  • Luomukeräkaalia (kokonaiset kaalit ovat kanojen mieliherkkua ja ne antavat keltuaiselle vahvan keltaisen värin.
  • Kalkkia ja kananmunan kuoria
  • Pieniä määriä kaupallista luomurehua
  • Talvella kaivelevat kestopehkusta itäneitä jyviä ja herneitä
  • Kesällä syövät ulkona kaikkea mitä löytävät, esim. matoja, marjoja, juuria , ruohoja, kärpäsiä jne

Kanat ovat kesyjä ja ne kulkevat pihalla emännän perässä herkkujen toivossa. Niitä voi ruokkia kädestä ja pitää sylissä.

Jotkut kanat haluavat erityishuomiota ja niistä on tullut temppukanoja. Tällä hetkellä temppukanoja on 6, Mirja, Tupuna, Terttu, Mustikka, Contessa ja Sipuli. Monet niistä juoksevat nimeltä kutsuttessa kiireesti emännän luokse, ettei vaan joku toinen ehdi ensin.  Ne tunnistavat värejä , osaavat laskea ja tehdä pyynnöstä kaikenlaista hauskaa.

munat pakattu